Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Mosques volants en oftalmologia

Què són les mosques volants?

En oftalmologia anomenem mosques volants o cossos flotants a unes taques petites en forma de fils, línies o teranyines que es desplacen pel nostre camp visual. Estan formades per un conglomerat de la substància gelatinosa present a l’interior del vitri que omple l’ull. Les taques solen aparèixer quan mirem alguna cosa plana, com una paret llisa o el cel blau i el que veiem són les ombres d’aquests conglomerats projectades a la retina

A mesura que envellim, el vitri comença a espessir-se o encongir-se i es pot desprendre de la part posterior de l’ull. Això s’anomena despreniment vitri posterior i les mosques solen aparèixer després del mateix. En la majoria dels casos no es tracta d’una patologia greu ni hi ha risc imminent i solen disminuir o desaparèixer gradualment.

És més probable tenir mosques volants si:

  • Es necessiten ulleres per veure de lluny ( miopia ).
  • S’ha sotmès a una cirurgia de cataractes.
  • Es pateix inflamació a l’interior de l’ull.

Què són les llampades?

Els centelleigs són llums parpellejants en el camp de visió que es produeixen quan el vitri té fricció o es desprèn la retina. Es pot veure llampades intermitents durant mesos. A mesura envellim és comú veure centelleigs ocasionalment.

Tractament de les mosques volants i les llampades

En la majoria dels casos, les mosques volants i les llampades no han de ser motiu de preocupació. Tot i això, en determinades ocasions podrien ser indici d’una patologia més greu.

Quan anar al metge?

  • Amb laparició sobtada de noves taques.
  • Quan es produeix pèrdua de visió perifèrica.
  • Quan veiem més mosques volants del que és habitual.
  • Quan les llampades són especialment fortes i nombroses
  • Si apareix una ombra a la visió perifèrica (lateral).
  • Si una cortina grisa cobreix part de la visió.

En aquests casos les mosques volants i aquests centelleigs poden ser símptoma d’un esquinçament o despreniment de retina. Aquesta patologia es produeix quan la retina se separa de la part posterior de lull. És una malaltia greu que s’ha de tractar.

Abrir chat
¿Necesitas ayuda?
Ayuda OMIQ