Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

cirurgia refractiva

Astigmatisme

Què és l'astigmatisme?

L’astigmatisme és un error refractiu en el qual hi ha múltiples plans focals, la qual cosa vol dir que els raigs de llum no cauen tots sobre la retina (el que donaria visió normal i nítida), sinó que convergeixen abans o després d’aquesta segons el pla, dificultant l’enfocament clar dels objectes, i afectant tant la visió propera com la de lluny.

L’astigmatisme es pot associar a miopia o a hipermetropia.

La forma de mesurar-lo és mitjançant diòptries, generalment en signe negatiu i acompanyades d’ un grau d’ orientació, entre 0 i 180º.

Per què es produeix l'astigmatisme?

Generalment la malaltia es deu a un problema en la curvatura de la còrnia (es fa el·líptica o ovalada), la qual cosa indueix diferents graus d’enfocament.

Les causes d’aquesta afectació corneal solen ser genètiques, però també es poden deure a traumatismes, intervencions quirúrgiques o a determinades malalties.

Així és l'astigmatisme

Com es manifesta l'astigmatisme?

L’ astigmatisme pot romandre estable al llarg de la vida i no afectar la visió segons la seva gravetat:

Si l’astigmatisme és lleu, es dona una astenopia acomodativa (fatiga visual) amb menys diòptries que en els hipermètrops, la qual cosa es manifesta amb dolor de cap, visió borrosa després de llegir, irritació i cansament.

En canvi si l’ astigmatisme és intens, es dóna una pèrdua de visió en forma d’ imatges distorsionades, agudesa visual llunyana disminuïda, dificultat en la percepció de detalls tant propers com llunyans, i problemes visuals a l’ hora de canviar de visió a prop-lluny.

Tractaments de l' astigmatisme

L’ astigmatisme es pot corregir mitjançant tractaments òptics amb lents cilíndriques, ja sigui amb ulleres correctores o lents de contacte.

En cas de voler prescindir d’aquests mètodes, es disposa de tractaments quirúrgics com la cirurgia refractiva amb làser LASIK (en astigmatismes lleus fins a 4 diòptries ha mostrat gran seguretat i efectivitat), així com l’implant de lents intraoculars en el cas d’astigmatismes alts.

En el cas d’astigmatismes alts s’opta per cirurgia com la queratotomia arcuata (una sèrie de tècniques incisionals que modifiquen la curvatura corneal) o fins i tot el trasplantament de còrnia en cas d’astigmatismes irregulars i molt avançats amb queratocono.

Prevenció de l' astigmatisme

L’astigmatisme no es pot prevenir, però sí que es pot detectar precoçment en una revisió oftalmològica per tractar-lo al més aviat possible.

Resum

Debut

No té cap edat concreta d’aparició.

Símptomes

Fatiga visual, distorsió d’ imatges, dificultat per veure tant de lluny com de prop, i en realitzar canvis de visió entre diferents punts.

Revisió

Davant la presència d’algun d’aquests símptomes, acudir a l’oftalmòleg.

Prevenció

L’astigmatisme no es pot prevenir, però sí diagnosticar i tractar precoçment

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ