Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Què és la Síndrome de l’Ull Sec?

La síndrome de l’ull sec (SUS) és una malaltia que es manifesta quan hi ha un volum escàs de llàgrima, o quan la composició és de mala qualitat. Com a conseqüència daquesta manca de lubricació, es donen una sèrie de símptomes molestos. També es poden acompanyar a la llarga de lesions a la còrnia i la conjuntiva, i de problemes visuals.

És una malaltia molt prevalent, que afecta milions de persones al món, però els símptomes només es manifesten en un 30% dels afectats.

Per què es produeix?

Es desconeix la causa primària de la síndrome de l’ull sec, però s’ha comprovat que determinats factors de risc condueixen a l’ull sec. Entre aquests destaquen l’envelliment de les glàndules llagrimals per l’edat avançada i els canvis hormonals en les dones (postmenopausia, anticonceptius o embaràs). D’altra banda, el SUS també pot ser secundari a condicions ambientals on l’aire sigui molt sec, infeccions víriques, ús de determinats fàrmacs. L’ús de lents de contacte, o secundari a malalties sistèmiques com l’artritis reumatoide o el lupus podrien ser altres causes.

Tractaments de l’Ull Sec

En la majoria dels casos, el tractament inicial són els substituts artificials de la llàgrima. En casos més greus d’úlceres avançades, se sol donar sèrum autòleg que té factors de creixement i ajuda a tancar les lesions corneals o conjuntivals. Altres fàrmacs com els colinèrgics (que estimulen la producció llagrimal), o els antiinflamatoris són també útils per a casos resistents.

Entre les opcions invasives, es poden cloure els punts per on drenen les llàgrimes per ser eliminades, per tal d’augmentar la humitat ocular.

Prevenció de l’Ull Sec

Es recomana realitzar controls oftalmològics específics per detectar precoçment la malaltia i evitar les complicacions que se’n derivin, com són la queratitis, la pèrdua de visió o les úlceres corneals. A més, hi ha mesures preventives per evitar la sequedat ocular. Col · locar humidificadors d’aire al costat de les calefaccions i aires condicionats podria causar ull sec. També podrien ser altres causes utilitzar pomades oftàlmiques lubricants abans de ficar-se al llit, evitar zones contaminades o amb excés de fum o pols, etc.

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ