Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Cirurgia refractiva

Hipermetropia

Què és la hipermetropia?

La hipermetropia és una anomalia en què l’ull és curt, cosa que fa que la distància de la còrnia i la retina sigui menor, i per tant perdi poder refractiu. Això es tradueix en el fet que les imatges s’enfoquen darrere de la retina, sent impossible obtenir una imatge nítida.

La hipermetropia és el trastorn refractiu més freqüent. Es mesura en diòptries amb signe positiu (+1,+2,+3…) i es pot associar a astigmatisme.

Per què es produeix la hipermetropia?

En la majoria dels casos la causa de la hipermetropia és una patologia genètica, s’hereta dels progenitors que pateixen aquesta malaltia. Perquè es doni l’ error refractiu de la hipermetropia, el diàmetre de l’ ull ha de ser més petit del normal o la còrnia massa plana.

Fisiològicament, la majoria dels nounats són hipermètrops, i es van corregint a mesura que creix l’ull, desapareixent en l’adolescència.

Així és la hipermetropia

Com es manifesta la hipermetropia?

A l’ inici de la malaltia, es produeix l’ anomenada hipermetropia latent, la qual es compensa amb l’ acomodació del múscul ciliar de l’ ull, donant una visió normal. Per això és comú que els pacients hipermètrops siguin asimptomàtics en la joventut.

No obstant això, aquest esforç continu del múscul per enfocar objectes propers pot causar dolor de cap, fatiga visual i fins i tot malalties com l’ambliòpia (ull vago) o l’estrabisme (desviació dels ulls), que requereixin la seva correcció.

Amb el temps aquesta possibilitat acomodativa es va perdent, manifestant-se el símptoma principal de la malaltia, que és la visió borrosa d’ objectes propers.

És molt important prestar especial atenció en els nens, ja que de vegades donen símptomes difícilment relacionables amb la visió, com és per exemple el fracàs escolar.

Tractaments de la hipermetropia

La hipermetropia es pot corregir òpticament mitjançant l’ ús de lents convergents, ja sigui amb ulleres o lents de contacte.

En el cas que el pacient desitgi prescindir de la correcció òptica, pot beneficiar-se de tractaments quirúrgics com són la cirurgia refractiva amb làser LASIK si el defecte és baix (+4, +5 diòptries), o mitjançant lents intraoculars en pacients amb major nombre de diòptries.

Prevenció de la hipermetropia

La hipermetropia no es pot prevenir, però sí que es pot detectar en les fases inicials.

La hipermetropia infantil ha de ser controlada per seguir la seva evolució. En el cas que no desaparegui en l’adolescència, és probable que persisteixi de per vida, però no augmentarà de diòptries al llarg de la vida adulta del pacient.

Es recomana revisar la visió dels pacients diagnosticats d’hipermetropia un cop l’any, ja que es pot associar a altres malalties oculars, com el glaucoma, l’estrabisme o l’ambliòpia.

Resum

Debut

A qualsevol edat. És comú que els nens presentin hipermetropia, que se sol corregir en l’adolescència.

Símptomes

Asimptomàtics en la joventut o amb dolors de cap, marejos, irritació ocular. En la hipermetropia manifesta, el símptoma principal és la visió borrosa d’objectes propers.

Revisió

És recomanable revisar regularment la visió en edats infantils per detectar la hipermetropia.

Prevenció

La hipermetropia no es pot prevenir, però detectar-la en fases inicials és clau.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ