Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Unitat de glaucoma

Glaucoma

Què és el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia degenerativa del nervi òptic, que es caracteritza per la pèrdua progressiva de fibres nervioses, cosa que es manifestarà com una pèrdua gradual del camp visual.

A mesura que la malaltia evoluciona, es van produint una sèrie de canvis al nervi òptic, que són objectivables en un fons d’ull.

Si la malaltia no es tracta, es poden arribar a perdre totes les fibres nervioses i, per tant, quedar encegat.

Per què es produeix el glaucoma?

El glaucoma es considera una malaltia multifactorial, és a dir, es desconeix una causa primària que produeixi aquesta malaltia. Fins ara la causa més coneguda i tractable del glaucoma és la pressió ocular elevada, que causa un dany mecànic al nervi òptic. Però hi ha altres causes com la predisposició genètica, el dany vascular, la pressió arterial baixa o la desregulació metabòlica…

Així és el glaucoma

Com es manifesta el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia progressiva, per la qual cosa, en la majoria dels casos, no produeix símptomes a les etapes inicials. En canvi, a mesura que la malaltia avança, els pacients malalts de glaucoma noten una pèrdua cada vegada més gran del camp visual, arribant fins i tot a la pèrdua de la visió central en les etapes finals de la malaltia. Un altre signe de malaltia avançada és la dificultat d’adaptació lluminosa, en què es produeix una ceguesa parcial quan el pacient passa d’un lloc fosc a un de lluminós, o viceversa.

Únicament es produeix dolor intens en l’atac agut de glaucoma, el qual es pot acompanyar d’envermelliment, nàusees, vòmits i visió borrosa, des de l’inici.

Tractaments del glaucoma

El tractament del glaucoma va enfocat a disminuir la pressió intraocular, principalment mitjançant fàrmacs (col·liris), però si no s’aconsegueixen els efectes desitjats, o es donen efectes secundaris no desitjats, es poden fer tractaments amb làser.

  • Trabeculoplàstia
  • Iridotomia
  • Cirurgia de filtració
  • Implants de drenatges
  • Procediment cicle-destructiu
  • Cirurgia de glaucoma mínimament invasiva (MIGS)

Prevenció del glaucoma

Cal tenir en compte que, tot i frenar l’evolució de la malaltia, la visió perduda no es recupera . És per això que és recomanable fer una revisió dels ulls completa, en persones més grans de 40-45 anys. En aquestes revisions cal mesurar la pressió intraocular dels ulls i comprovar que estigui estable.

D’altra banda, és fonamental revisar els factors de risc que poden predisposar a patir glaucoma i vigilar estretament cada cas per tractar precoçment la malaltia. Aquests factors de risc són:

Resum

Debut

Hi ha un pic d’incidència molt elevat a partir dels 60 anys, però és convenient fer revisions a partir dels 40 anys.

Símptomes

Asimptomàtic fins que ha evolucionat: pèrdua de camp visual. En casos aguts visió borrosa, dolor intens, envermelliment, nàusees i vòmits.

Revisió

Convé revisar tots dos ulls cada any o bianualment, recomanat a partir dels 40-45 anys.

Prevenció

Realitzar les revisions i mesurar la pressió intraocular, que cal mantenir estable.

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

OMIQ Recerca

Pateix atròfia geogràfica (degeneració macular o DMAE seca), cicatrius a la retina per DMAE o glaucoma?

Li han diagnosticat recentment de DMAE exsudativa, edema macular diabètic o trombosi venosa retinal?

A OMIQ Research tenim estudis oberts per a aquestes condicions. Accediu a les teràpies més innovadores, sense cost, a través del nostre programa d’assajos clínics.

Informeu-vos al telèfon:

ojo-seco

Ull Sec

Atrofia geografica

Atròfia Geogràfica

DMAE exudativa

DMAE Exsudativa

DMAE Cicatrizal

DMAE Cicatrizal

Glaucoma

Glaucoma

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ