Què és la conjuntivitis?
El terme conjuntivitis engloba totes les inflamacions de la mucosa conjuntival, la membrana transparent que recobreix la part anterior de l’ ull i la zona interna dels parpells.
Normalment és autolimitada (es cura sola) i no provoca seqüeles, però es pot complicar si no es tracta adequadament.
Com es manifesta la conjuntivitis?
Les conjuntivitis solen produir símptomes com sensació d’arenilla o cos estrany, picor o escozor. És important conèixer que les conjuntivitis no complicades NO causen dolor, ni alteren la visió. A més, l’aparició de secrecions purulentes indica conjuntivitis bacteriana, i porta el pacient a fregar-se freqüentment els ulls, sent també habitual que amaneixin amb els parpèls enganxats. Quan una conjuntivitis es complica, apareixen símptomes com dolor en obrir i tancar els ulls, figa intensa dels parps i fotofòbia.
Per què es produeix la conjuntivitis?
Els tipus de conjuntivitis es divideixen en dos grans grups segons la seva causa:
Les produïdes per un agent infecciós (bacteris o virus principalment). Representen un 30% de totes les conjuntivitis.
Les conjuntivitis que no són secundàries a una infecció. Es divideixen al seu torn en:
- Irritatives: Són secundàries a una irritació de la conjuntiva per una inflamació del pàrpat (blefaritis), secundàries a ull sec, o per presència de cosmètics, fum, dissolvents, clor de les piscines...
- Traumàtiques: Es donen per la presència d' un cos estrany, substàncies químiques o exposició excessiva als raigs UV.
- Al·lèrgica: Es produeixen per l'exposició de l'ull a la substància a la qual la persona és al·lèrgica. Les conjuntivitis al·lèrgiques més comunes es donen per pòlens, àcars de la pols, i substàncies de vegetals o animals.
Tractaments de la conjuntivitis
La conjuntivitis es tracta en funció de la causa que la produeixi. Per a això, hi ha diversos tipus de fàrmacs tòpics (en gotes) enfocats a tractar l’origen de la conjuntivitis, com antibiòtics per als bacterians, antihistamínics per a les al·lèrgiques. I, generalment, la gran majoria milloren amb l’ús d’antiinflamatoris tòpics (corticoides o AINEs).
Prevenció de la conjuntivitis
Per a les conjuntivitis infeccioses és recomanable prevenir el contagi d’una altra persona infectada, evitant el contacte directe i tenint cura amb llençols, tovalloles, delineadors d’ulls i altres elements que es comparteixin en la vida diària. És important conèixer que les conjuntivitis víriques es contagien abans de l’aparició dels símptomes, per la qual cosa s’ha de prendre extrema precaució en el cas que se sospiti aquesta, ja que qualsevol persona en contacte amb el pacient malalt es pot haver contagiat.
En el cas de les conjuntivitis al·lèrgiques el més recomanable és evitar l’exposició a l’agent al·lèrgic. En el cas que tot i així aparegui, es poden prevenir col·liris que previnguin la reacció al·lèrgica. Quan això no és suficient, és aconsellable consultar el seu al·lergòleg i oftalmòleg.
Resum
Debut
A totes les edats.
Símptomes
Sensació d’ arenilla o cos estrany, escozor o picor.
Revisió
En patir els símptomes descrits, acudir a l’oftalmòleg per determinar la causa de la conjuntivitis.
Prevenció
Evitar l’exposició a l’agent al·lèrgic en el cas de les conjuntivitis al·lèrgiques i evitar contacte directe amb els pacients infectats en les infeccioses.