Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Deu curiositats sobre els ulls que no sabies

Us deixem una llista de 10 curiositats sobre els ulls, una de les parts més importants del nostre cos i què millor hem de tenir cura.

  1. Els nadons no ploren amb llàgrimes durant les primeres setmanes. La glàndula llagrimal es desenvolupa entre la 6a i la 7a setmana de gestació. En néixer, les glàndules llagrimals són petites i no funcionen fins a sis setmanes després.
  2. L’ ull sec serà cada cop més freqüent entre la població jove i adults a causa de l’excés d’ús de pantalles de visualització (ordinadors, tauletes, mòbils, etc.).
  3. En condicions normals, les persones parpellegem entre 16 i 20 vegades per minut. Quan mirem una pantalla, aquest ritme es redueix a la meitat.
  4. No és dolent veure la televisió de prop, no es fa malbé l’ull per res. El que sí que pot passar és que aparegui astenòpia, cansament ocular i cefalea si es fa de manera prolongada. Si els nens ho fan de manera habitual, podria amagar un problema refractiu que hauria de ser revisat per un oftalmòleg. El mateix passa en llegir amb poca llum, no es fa malbé l’ull però podria produir-se fatiga ocular i mal de cap.
  5. No només cal utilitzar ulleres de sol a l’estiu. A l’hivern, el sol se situa més baix, incrementant considerablement l’exposició dels nostres ulls a les radiacions. L’enlluernament que produeixen el gel i la neu fa que les ulleres de sol siguin un component indispensable per fer servir diàriament. Moltes persones desconeixen que la radiació ultraviolada és molt més perillosa a l’hivern que a l’estiu. A l’estiu, un entorn verd reflecteix només un 6% de la llum (molt més si el reflex és de l’aigua de mar), però a la neu la reflexió de la llum s’acosta al 95%. A més, cada 1.000 metres d’altitud aquesta radiació ultraviolada s’incrementa fins a un 10%, i n’hi ha prou amb una exposició d’1 hora, perquè es produeixi una fotoqueratitis .
  6. Utilitzar les ulleres duna altra persona de manera ocasional en adults, en contra del que la gent pugui pensar, no ocasiona mal a lull. Les ulleres lúnic que fan és regular i modificar la llum que entra a través de lull. El que sí que pot passar és que, en no ser la graduació adequada apareguin símptomes de cansament ocular i mal de cap.
  7. Si treballem moltes hores amb ordinadors i no realitzem els descansos pertinents, poden aparèixer símptomes de la Síndrome Visual de l’Ordinador (SVO) entre els quals destaquen la fatiga visual (astenòpia), la visió borrosa, sensació de pesadesa palpebral i periocular i símptomes d’ull sec. La causa de la visió borrosa o la dificultat d’enfocament és perquè, en treballar amb pantalles durant molt de temps, es produeix un petit salt miòpic (miopització temporal) que dóna lloc al fet que quan un aixeca el cap de la pantalla i intenta mirar lluny, no vegi nítid.
  8. En condicions físiques normals, l’ull humà pot distingir gairebé 10.000 colors diferents. Els músculs de la parpella permeten pestanyar unes 20.000 vegades al dia.
  9. L’iris patològicament sense pigment dels albins, que apareix vermell, és degut al color de l’hemoglobina de la sang que circula pel mateix Iris i pel fons de l’ull.
  10. La pupil·la dels ulls foscos es dilata més lentament que la de les clarianes.

T’han semblat interessants aquestes curiositats sobre els ulls?

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ