Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Factors que predisposen a la DMAE

Diversos estudis de recerca oftalmològics han identificat diferents factors que predisposen a la DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat) . Aquesta malaltia degenerativa de la zona central de la retina, la màcula, constitueix la causa més freqüent de pèrdua de visió irreversible i greu en pacients més grans de 60 anys als països desenvolupats.

Edat

L’edat és el principal factor desencadenant de la DMAE. A partir dels 50 anys es produeix un envelliment de la màcula que ocasiona una pèrdua de visió central. Això comporta dificultat per fer activitats de la vida diària com llegir, veure la televisió o conduir.

Prevenció: sotmetre’s a revisions oculars periòdiques a partir dels 50 anys.

Predisposició genètica

Els antecedents familiars són un dels factors que predisposa a patir DMAE, per la qual cosa és important conèixer si es pot haver heretat aquesta malaltia del pare o de la mare.

Prevenció: sotmetre’s a revisions oculars periòdiques ia un test de màcula per a l’avaluació genètica de predisposició a la degeneració macular associada a l’edat. Les proves genètiques poden ser útils per individualitzar els tractaments per a la DMAE, perquè hi ha gens que condicionen la resposta als tractaments.

Radiació solar

Encara que no s’ha demostrat que sigui un factor determinant, l’exposició perllongada i sense les mesures de protecció degudes als raigs solars –especialment a la radiació ultraviolada (UV)- podria ser un factor coadjuvant en processos crònics que poden progressar en una DMAE .

Prevenció: evitar les hores de màxima radiació solar, fer servir ulleres protectores o barrets d’ala ampla.

Tabaquisme

Fumar dispara el risc de lesionar la retina i, en les persones fumadores, és el principal factor ambiental associat al desenvolupament de la DMAE avançada. En fumadors, a més, la DMAE apareix en edats més primerenques. Diversos estudis així ho han demostrat, concloent a més que el risc augmenta amb la quantitat de tabac consumida. Així mateix, s’ha associat aquest increment de la patologia a fumadors passius.

Prevenció: Deixar de fumar o disminuir el consum de tabac o l’exposició al fum de les cigarretes.

Dieta

Nombrosos estudis destaquen la importància dels hàbits dietètics per prevenir la progressió de la DMAE. Una dieta rica en luteïna, el pigment visual, reduiria el risc de patir DMAE neovascular un 40%6. També s’ha assenyalat un risc més gran de progressió de la malaltia en persones la dieta de les quals es basa en el consum de greixos animals, davant l’efecte protector d’una dieta rica en peix.

Prevenció: Dietes riques en luteïna espinacs, enciam, bledes, escarola, api, alvocat, cols, créixens, mongeta tendra, carbassa, taronja, mandarina, blat de moro, préssec, pastanaga, meló i mànec) i suplements nutricionals d’antioxidants (betacaro A, C i E) i minerals (zinc i coure).

Abrir chat
¿Necesitas ayuda?
Ayuda OMIQ