Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Lleganyes, què són

En aquest post us parlarem sobre les lleganyes, què són, quines patologies indiquen i com netejar-les per evitar infeccions. Aquesta secreció de les glàndules de les parpelles per mantenir la humitat als ulls mentre dormim pot tenir conseqüències si la seva quantitat és excessiva. També poden indicar infecció ocular si el seu aspecte és purulent.

Què són les lleganyes

Les lleganyes són producte d’una acumulació de llàgrima seca i de cèl·lules epitelials mortes. Solen ser habituals mentre dormim, ja que, en no parpellejar, les petites quantitats d’aquest humor queden als ulls.

A més, la temperatura corporal baixa una mica, la capa lipídica es condensa més i es pot solidificar en part. Això dóna lloc a les lleganyes que podem tenir en despertar-nos enganxades a les nostres parpelles i pestanyes. Així mateix es creu que, en estar més relaxats els músculs llisos que contrauen les glàndules sebàcies de les parpelles, permeten que s’acumuli a les pestanyes una major secreció de greix.

Lleganyes: patologies

Tot i que les llacunes són molt habituals, quan se segrega més quantitat de l’habitual i es troben escampades per la vora palpebral, pot ser símptoma d’un problema ocular. Si són blanques o una mica groguenques poden indicar blefaritis, una inflamació produïda per excés de seborrea o per infecció a la vora de les parpelles. En aquest cas s’aprecia una major quantitat de lleganyes en despertar a causa de l’augment de la producció de greix. També es produirà una inflamació generalitzada o localitzada de la parpella. .
Si les lleganyes van acompanyades d’un llagrimeig constant i de l’ull vermell, es pot tractar d’una conjuntivitis vírica. Si són abundants i de color groc o verd, el més probable és que es tracti d’una conjuntivitis bacteriana . En tots dos casos les lleganyes són més espesses, enganxoses i groguenques, especialment en nens.

Com netejar les lleganyes

Les lleganyes es netegen sense problemes en rentar-se la cara als matins, fregant les parpelles suaument amb les mans netes i arrossegant-les de dins cap a fora. No s’han de gratar mai els ulls en aixecar-se sense haver-se rentat abans les mans per evitar produir una infecció.
Si les lleganyes són abundants en el context d’una blefaritis, una conjuntivitis o altres patologies oculars, poden ser útils les tovalloletes d’higiene oftalmològica per netejar-les. També podem fer servir gases estèrils impregnades amb àcid hialurònic o altres substàncies estèrils, no irritatives i antisèptiques que facilitaran la correcta higiene de l’ull.
Tot i així, si ens aixequem cada matí amb abundants lleganyes acompanyades dels símptomes descrits anteriorment, és aconsellable sol·licitar visita a la consulta d’oftalmologia.

La llàgrima

Les glàndules lacrimals produeixen llàgrima durant tot el dia per mantenir els ulls adequadament hidratats i permetre així una visió correcta. A més, protegeixen la superfície de l’ull contra agressions externes, com les provocades per partícules en suspensió a l’aire, pols, pòl·lens, insectes o per la mateixa sequedat ambiental.

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ