Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Com afecten les pantalles a la nostra vista

Ordinadors, tauletes, portàtils, telèfons intel·ligents… avui dia passem cada cop més temps connectats a aquests dispositius. T’has preguntat mai com afecten les pantalles a la nostra vista? En aquest post t’expliquem els seus efectes sobre la salut ocular i visual i et deixem alguns consells per prevenir-los.

Una elevada exposició dels ulls a les pantalles de qualsevol dispositiu provoca fatiga visual, que es tradueix en sensació de coïssor, envermelliment i sequedat ocular. La causa principal daquestes molèsties és la reducció de la freqüència del parpelleig que es produeix en fixar la vista.

Si bé encara es desconeix científicament com ens pot afectar aquesta exposició a llarg termini, per manca d’estudis, alguns experts indiquen que pot ser perjudicial. Altres, però, consideren que no té un efecte més perjudicial que la llum solar a què ens exposem habitualment.

Fatiga visual

El que sí que està demostrat és que mirar a curta distància, com passa amb aquest tipus de pantalles, produeix fatiga visual . L’astenopia, denominació científica de la fatiga ocular, està causada per un esforç acomodatiu excessiu i perllongat de la musculatura dels ulls.

En les distàncies curtes aquests músculs han de fer un esforç més gran per enfocar que els produeix més cansament. Això ens provoca molèsties oculars com picor, sensació de sorra, llagrimeig, sequedat i envermelliment. En alguns casos fins i tot pot produir mals de cap, o marejos.

Consells per esmorteir l’efecte de les pantalles a la nostra vista

  • Ajustar la brillantor i el contrast de les pantalles i il·luminar tènuement lhabitació.
  • Mantenir una distància adequada, almenys davant de lordinador. És recomanable que sigui de 60-70 cm i, en tot cas, mai menys de 40 cm.
  • Realitzar pauses cada 20 minuts.
  • Intentar relaxar la vista durant les pauses.
  • Parpellejar amb regularitat per humitejar l’ull.
  • Humitejar els ulls amb llàgrimes artificials.
  • Augmentar la humitat de l’estada amb humidificadors.
  • En cas de fer servir lents de contacte, optar per les de reemplaçament que permeten estrenar una lent nova i fresca cada dia. També hi ha uns models dissenyats amb materials específics per mantenir la hidratació ocular, que ajuden a mantenir la comoditat durant tot el dia i una visió clara.

En definitiva, no es tracta de deixar de fer servir pantalles. Ara com ara això resulta impossible al món en què vivim. El que sí que hem de fer és practicar aquestes recomanacions per reduir l’efecte perjudicial de les pantalles sobre la nostra salut ocular. I, davant de qualsevol dubte sobre la salut dels ulls, aconsellem adreçar-se a l’oftalmòleg qui analitzarà en profunditat el cas.

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ