Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Cura dels ulls en temps de Coronavirus

En aquest post us oferim consells per protegir i cuidar els ulls en temps de coronavirus.

Han passat gairebé dos mesos des que es van diagnosticar els primers casos de COVID-19 al nostre país. Des de llavors, els professionals sanitaris hem anat coneixent i valorant limpacte daquest virus en els diferents aspectes que afecten la salut. Des del punt de vista oftalmològic, a Omiq considerem interessant difondre certes recomanacions relacionades amb la infecció.

Protecció ocular

Tot i que la presència de COVID-19 a les conjuntives oculars és poc freqüent, s’ha documentat científicament i ha estat advertit per la Societat Espanyola d’Oftalmologia que aquest coronavirus també es pot trobar a la mucosa ocular i no únicament a les secrecions respiratòries com es creia en un principi. Per això, des d’Omiq recomanem l’ús d’ulleres -graduades o de sol- en sortir al carrer per protegir-nos i protegir els altres del contagi del coronavirus.

Lents de contacte

No està demostrat que l’ús de lents de contacte comporti un risc d’infecció més gran, però aconsellem una estricta neteja de mans abans i després de col·locar-les, ja que en fer-ho toquem la mucosa conjuntival. D’altra banda, les lents de contacte d’un sol ús d’ús diari minimitzen el contacte amb els ulls.

Higiene

En cas de possible contacte amb persones afectades, aconsellem rentar bé els ulls per eliminar la possible presència de virus si ens els hem tocat sense adonar-nos-en.

Per a una bona higiene ocular recomanem fer servir sèrum fisiològic o llàgrimes artificials aplicats amb gases o tovalloletes. També podem utilitzar remeis naturals com a infusions de camamilla.

La neteja ha d’incloure els ulls i tota la zona del voltant. En aquests temps de confinament, si no és necessari aconsellem evitar l’ús de maquillatge per reduir al màxim el contacte ocular. Si ho fem, és recomanable retirar-lo amb un producte testat i de qualitat.

Conjuntivitis

I si es presenten signes de conjuntivitis després del contacte amb una persona afectada de COVID-19, cal estar atents a la seva evolució per si sorgeixen altres símptomes. Segons la Societat Espanyola d’Oftalmologia, aquesta manifestació es pot presentar en gairebé l’1% dels pacients amb la malaltia.

La conjuntivitis per coronavirus millora amb l’ús d’antiinflamatoris tòpics (corticoides o AINEs) i aplicant les mesures d’higiene exposades a l’apartat anterior.

No cal confondre-la amb la conjuntivitis al·lèrgica, molt habitual a la primavera. Aquesta sol anar acompanyada d’esternuts, picor i secreció nasal, símptomes que s’agreugen quan s’està a l’aire lliure i milloren en espais tancats.

Pantalles i teletreball

Un efecte col·lateral de la situació de confinament és el augment de la nostra exposició a pantalles de televisió, ordinadors, mòbils i tauletes. Ja sigui durant les hores de teletreball com en moments de lleure, aconsellem fer pauses periòdiques per relaxar la vista i descansar-la.

Els dispositius electrònics poden provocar fatiga visual. Podem minimitzar-ne l’impacte si col·loquem l’ordinador a uns 40 centímetres de distància, l’inclinem per evitar reflexos o baixem la brillantor de la pantalla. A més, recomanem la llum solar sempre que sigui possible, no forçar la vista amb el telèfon mòbil i evitar l’exposició a fums, aires condicionats i calefaccions de les cases que poden aguditzar els símptomes de la Síndrome de l’ull sec .

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ