El contacte constant amb l’aigua del mar i de les piscines és una de les causes principals de les patologies oculars a l’estiu. Aquestes afeccions poden provocar des d’irritació i llagrimeig fins a infeccions de caràcter greu. En aquest post us comptem els riscos i us donem consells per protegir els ulls sota l’aigua.
Patologies de l’ull associades a l’aigua de mar i la piscina
Irritació als ulls : el clor i altres productes químics que s’incorporen a l’aigua de la piscina poden debilitar la pel·lícula llagrimal que protegeix i hidrata l’ull produint irritació, llagrimeig, i sensació de cos estrany, el que es coneix com “l’ull vermell” “.
Conjuntivitis infecciosa . Els múltiples gèrmens i bacteris que conviuen a l’aigua poden ser causa d’aquesta infecció ocular, ja sigui bacteriana o vírica.
Queratitis : Alguns bacteris presents a l’aigua de les piscines, com la pseudomona o l’Acanthamoeba, poden causar inflamació de la còrnia.
Visió borrosa : Molt ocasionalment, un contacte regular amb l’aigua de la piscina pot derivar en problemes crònics com la visió borrosa.
Picades: Al mar es poden produir picades de meduses o altres espècies marines que solen atacar les parpelles. De vegades poden danyar la còrnia o la conjuntiva, provocant una cremada.
Traumatismes Són més freqüents quan es practica un esport aquàtic, pel contacte físic o, menys probable avui dia, pel trencament dels vidres de les ulleres de busseig, cada vegada més resistents.
Hiposfagma: En practicar submarinisme es pot produir un vessament ocular que degut als canvis de pressió i que no sol tenir conseqüències greus.
Protecció dels ulls sota l’aigua
A continuació teniu una sèrie de consells que us ajudaran a prevenir aquestes possibles afeccions:
- Evitar nedar o bussejar amb els ulls oberts en la mesura del possible, tant a la piscina com al mar.
- Usar ulleres de busseig homologades sempre que sigui possible per protegir-nos que reuneixin les condicions següents: que s’adaptin al contorn de l’ull creant un buit que eviti l’entrada d’aigua, amb protecció contra els raigs ultraviolats (UV) ja que el sol pot afectar també sota l’aigua sistema antifog per evitar el baf, segell CE i referència ISO. I que siguin còmodes com les de goma escuma!
- No fer servir lents de contacte sota l’aigua ja que augmenta considerablement el risc d’infecció. Recordem que també hi ha ulleres d’aigua graduades.
- Prendre’s una dutxa prèvia abans es ficar-se a l’aigua per evitar restes de cremes protectores i altres productes que puguin reaccionar amb el clor.
- Prendre una dutxa després per eliminar les restes de clor i no assecar els ulls friccionant excessivament.