Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica (OMIQ), servei d´Oftalmologia d´idcsalud Hospital General de Catalunya, ha organitzat per a la setmana del 9 al 13 de març un conjunt d´activitats per donar a conèixer a la població el glaucoma. Amb la campanya “El diagnòstic precoç prevé la ceguesa”, OMIQ pretén sensibilitzar de la importància de revisar-se periòdicament la vista instal·lant un punt de control al vestíbul de l’hospital on, amb la presa de pressió intraocular de manera no invasiva es realitzaran proves a pacients i visitants. El glaucoma és un grup de malalties oculars que condueixen a un dany progressiu del nervi òptic. Aquest nervi és clau per transmetre informació des de l’ull fins al cervell.

El glaucoma és una malaltia crònica que té una prevalença de l’1 al 4%, augmentant amb l’edat i en hipertensió ocular fins al 5% en majors de 60 anys. Pot desembocar en una pèrdua gradual i irreversible de la visió i, finalment, en ceguesa. No hi ha cura per al glaucoma i la visió perduda no es pot recuperar, però el diagnòstic d’hora i el tractament adequat poden alentir i ajudar a endarrerir la progressió d’aquesta malaltia.

En la forma més comuna del glaucoma, l’acumulació de la pressió del fluid passa lentament. Amb freqüència, no hi ha símptomes molestos o dolorosos. Es pot perdre fins a un 40% de la visió sense que els pacients notin cap canvi substancial. A mesura que avança la malaltia, poden experimentar una pèrdua de visió als laterals (o perifèrica), una visió de túnel o taques oculars.

Per a l’equip d’especialistes d’OMIQ, el diagnòstic precoç és, sens dubte, la millor manera de lluitar contra la malaltia. Actualment sabem endarrerir, en major o menor grau, l’avenç de la malaltia però, per desgràcia, no sabem curar-la i per això la detecció precoç és, si és possible, més important, amb cribratges de la població de risc com una de les maneres més eficaços de poder detectar-la.

La prevalença de la malaltia a Espanya és entre el 0,5% i el 4% i augmenta amb l’edat.

“A més de la malaltia pròpiament dita, es té en compte la hipertensió ocular, que és el seu factor de risc més gran, i que té una prevalença aproximada del 5% en la població major de 60 anys.”

TIPUS DE GLAUCOMA

Hi ha dos tipus principals de glaucoma: el glaucoma d’angle obert primari i el glaucoma d’angle tancat. El glaucoma d’angle obert primari és el tipus més comú i representa gairebé el 90% de tots els casos.

Per aquests motius, és essencial fer exàmens complets de la vista amb dilatació, programats de forma regular, i així poder detectar i controlar la malaltia.

LA PERSPECTIVA DEL PACIENT

· Pèrdua de visió als costats, oa la perifèria, o cap símptoma en absolut.

· Pèrdua de visió notable. Possible visió de túnel.

· Pèrdua de visió contínua, i taques oculars.

MITES SOBRE EL GLAUCOMA

El glaucoma és una de les principals causes de ceguesa a tot el món. Afecta pacients de totes les edats, a totes les parts del món. Tot i que és una malaltia estesa, n’hi ha moltes

idees equivocades sobre els símptomes i les persones que la pateixen.

1. Sóc jove. Això només li passa a la gent gran.

Fals. Qualsevol, des de bebès fins a gent gran, pot desenvolupar glaucoma. Tothom corre aquest risc.

2. Té cura.

Fals. No hi ha cura per al glaucoma i pot resultar en una pèrdua gradual i irreversible de la visió, i finalment en ceguesa.

3. Em quedaré cec pel glaucoma.

Fals. El tractament pot ajudar a reduir la PIO d’un pacient i retardar la progressió de la malaltia.

4. Hi ha símptomes que m’avisen.

Fals. El glaucoma és conegut com el “lladre silenciós de la visió” i pot progressar sense símptomes.

Els pacients poden perdre fins a un 40% de la vista abans de descobrir que tenen glaucoma.

5. El glaucoma no és hereditari. Fals. El glaucoma afecta famílies i és hereditari. La probabilitat de patir un glaucoma d’angle obert primari és de quatre a nou vegades més gran si hi ha antecedents d’algun familiar proper.

CAUSES I FACTORS DE RISC

La causa exacta del glaucoma és desconeguda, però una PIO elevada pot ser un factor de risc per a les malalties. Qualsevol persona pot desenvolupar un glaucoma, fins i tot algú que té un rang normal de PIO.

Però hi ha certs factors que poden posar les persones en situació de més risc.

FACTORS DE RISC

Edat : ​​En les persones de 60 anys o més, el risc de desenvolupar un glaucoma és sis vegades més gran.

Raça : Les persones d’origen africà i hispà tenen més risc de patir glaucoma. Pels africans, l’augment de risc comença després dels 40 anys.

Antecedents familiars : Tenir antecedents familiars de glaucoma augmenta el risc.

Estat de salut Les malalties del cor, la diabetis i la pressió arterial alta, poden augmentar el risc de desenvolupar el glaucoma.

Lesions oculars Un trauma sever, com és rebre un cop a l’ull, pot causar danys al canal de drenatge, la qual cosa resultaria en un augment immediat o gradual de la pressió intraocular. Una lesió també pot dislocar el cristal·lí tancant l’angle de drenatge i l’increment de la pressió.

Ús de corticosteroides L’ús prolongat d’esteroides orals o el tractament amb cortisona són factors que augmenten el risc de desenvolupar glaucoma.

Sobre IDCsalut

El grup IDCsalud, líder a Espanya en prestació de serveis sanitaris, gestiona 29 centres hospitalaris a quatre comunitats autònomes i compta amb una plantilla de més de 9.500 professionals per desenvolupar la seva activitat. La tasca assistencial d’IDCsalud cobreix totes les especialitats mèdiques, destacant en el diagnòstic i el tractament de patologies cardiovasculars i oncològiques. Els centres que gestiona, en què s’han invertit més de 550 milions d’euros, disposen d’instal·lacions i d’equipaments per a diagnòstic i tractament amb tecnologia d’avantguarda. Víctor Madera, president d’IDCsalud, destaca el “compromís” del grup per brindar als pacients una assistència de qualitat i excel·lència: “Per complir amb aquest compromís, apostem per la promoció activa de la innovació, la investigació i la docència i comptem amb els millors professionals”.