Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

còrnia

Queratocono

Què és el queratocono?

El queratocono és una alteració de la còrnia (capa externa frontal i transparent de l’ull) a causa d’un avançament central d’aquesta.

Aquest avançament s’ acompanya d’ un augment progressiu de la curvatura de la còrnia, que passa d’ esfèrica a cònica. Com a conseqüència, es donen alteracions en la graduació ocular: inducció a l’astigmatisme irregular i/o miopia.

El queratocono és la primera causa de trasplantament corneal en pacients joves.

¿Por qué se produce el queratocono?

Sovint es troba una relació familiar (causa hereditària), però també s’ha relacionat amb un factor ambiental molt important: el fregament.

Hi ha estudis que suggereixen que patologies relacionades amb atopia o al·lèrgia ocular, o qualsevol patologia que indueixi un fregament habitual dels ulls, pot induir la formació del queratocono.

Així és el queratocono

Com es manifesta el queratocono?

El símptoma principal del queratocono és una disminució de l’ agudesa visual, que amb el pas del temps s’ acompanya de l’ aparició o l’ empitjorament d’ un astigmatisme previ. Sol presentar-se de forma bilateral, tot i que amb diferents graus a cada ull (asimètric).

Tractaments del queratocono

CASOS LLEUS de queratocono: s’ utilitzen ulleres o lents de contacte per corregir el defecte refractiu i millorar l’ agudesa visual.

CASOS MODERATS en què es vol frenar la progressió del queratocono: s’utilitzen tractaments quirúrgics, com el crosslinking corneal o els anells intraestromals, quan l’astigmatisme irregular produeix alteracions òptiques severes.

CASOS GREUS: la solució definitiva és la queratoplàstia o trasplantament de còrnia, que consisteix en el reemplaçament parcial o total de la còrnia del pacient.

Prevenció del queratocono

No hi ha mesures preventives que evitin el queratocono, però sí que hi ha tractaments per frenar-los. És clau detectar precoçment el queratocono per evitar els casos avançats, que només es podran solucionar mitjançant el trasplantament.

És recomanable que els familiars directes dels malalts de queratocono se sotmetin a revisions oftalmològiques, ja que com té càrrega genètica, poden ser portadors de la malaltia.

Resum

Debut

Sol presentar-se en pacients joves o al final de la vida.

Símptomes

La presentació principal és la disminució de la visió i l’ aparició o l’ augment d’ astigmatisme.

Revisió

És recomanable realitzar revisions rutinàries a pacients de risc: infants, adolescents, joves, i els familiars directes dels malalts de queratocono.

Prevenció

La detecció precoç és clau per evitar els casos molt avançats que requereixin trasplantament de còrnia.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ