Què és el pterigion?
Es denomina pterigion al creixement anormal per inflamació de conjuntiva sobre la còrnia, que es veu com una zona blanquinosa a la vora de la còrnia.
Pot envair-la o no. Es pot produir en qualsevol part de la còrnia però sol predominar al costat nasal. És important diferenciar-lo de la pinguècula, que és un creixement benigne i local de la conjuntiva sense que aquesta arribi a envair la còrnia. En ocasions la pinguècula pot créixer i derivar en un pterigion.
Per què es produeix el pterigion?
L’exposició solar i la sequedat ocular són els principals factors de risc per desenvolupar una pinguècula o un pterigion. És per això que sol afectar més les persones que viuen en climes càlids i assolellats, així com les que treballen a l’exterior.
Com es manifesta el pterigion?
En el seu inici, quan el pterigion és petit pot ser asimptomàtic, però a mesura que creix pot generar molèsties oculars que es veuen reflectides amb ull vermell, llagrimeig o sensació de tenir un cos estrany en el globus ocular.
D’altra banda, quan ja es troba molt avançat, el pterigion pot comprometre la visió en tapar la còrnia i generar un astigmatisme per tracció d’aquesta.
Tractaments del pterigion
En casos lleus es pot utilitzar tractament simptomàtic amb gotes lubricants per evitar l’ ull vermell i la sensació de cos estrany. No obstant això, si el pterigion es troba avançat es pot extirpar quirúrgicament.
Prevenció del pterigion
Les ulleres de protecció solar o els coliris lubricants són la principal mesura preventiva per a l’ aparició d’ un pterigion.
Resum
Debut
El pterigion sol presentar-se entre els 20 i els 50 anys d’edat.
Símptomes
Enrogiment ocular, sensació de cos estrany, llagrimeig i pèrdua de visió en els casos greus
Prevenció
Es recomana utilitzar ulleres de sol i coliris lubricants en el cas d’ exposició solar continuada i sequedat ocular, especialment si ja es presenta pinguècula.