Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Còrnia

Pterigion

Què és el pterigion?

Es denomina pterigion al creixement anormal per inflamació de conjuntiva sobre la còrnia, que es veu com una zona blanquinosa a la vora de la còrnia.

Pot envair-la o no. Es pot produir en qualsevol part de la còrnia però sol predominar al costat nasal. És important diferenciar-lo de la pinguècula, que és un creixement benigne i local de la conjuntiva sense que aquesta arribi a envair la còrnia. En ocasions la pinguècula pot créixer i derivar en un pterigion.

Per què es produeix el pterigion?

L’exposició solar i la sequedat ocular són els principals factors de risc per desenvolupar una pinguècula o un pterigion. És per això que sol afectar més les persones que viuen en climes càlids i assolellats, així com les que treballen a l’exterior.

Com es manifesta el pterigion?

En el seu inici, quan el pterigion és petit pot ser asimptomàtic, però a mesura que creix pot generar molèsties oculars que es veuen reflectides amb ull vermell, llagrimeig o sensació de tenir un cos estrany en el globus ocular.

D’altra banda, quan ja es troba molt avançat, el pterigion pot comprometre la visió en tapar la còrnia i generar un astigmatisme per tracció d’aquesta.

Tractaments del pterigion

En casos lleus es pot utilitzar tractament simptomàtic amb gotes lubricants per evitar l’ ull vermell i la sensació de cos estrany. No obstant això, si el pterigion es troba avançat es pot extirpar quirúrgicament.

Prevenció del pterigion

Les ulleres de protecció solar o els coliris lubricants són la principal mesura preventiva per a l’ aparició d’ un pterigion.

Resum

Debut

El pterigion sol presentar-se entre els 20 i els 50 anys d’edat.

Símptomes

Enrogiment ocular, sensació de cos estrany, llagrimeig i pèrdua de visió en els casos greus

Prevenció

Es recomana utilitzar ulleres de sol i coliris lubricants en el cas d’ exposició solar continuada i sequedat ocular, especialment si ja es presenta pinguècula.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ