Què és l'ambliopia?
L’ambliopia, també anomenada “ull vago”, és una patologia que consisteix en la reducció de la visió, en un o ambdós ulls, com a conseqüència a una falta de desenvolupament i maduració del sistema visual durant els 6-8 primers anys de vida.
En molt rares ocasions afecta tots dos ulls.
Tot i ser una patologia que s’origina en la infància, es pot prolongar a l’edat adulta de manera permanent i irreversible si no es diagnostica i tracta precoçment.
Per què es produeix l'ambliopia?
Hi ha diverses causes que produeixen ambliòpia, entre les quals es troben:
- Estrabisme: quan en la infància es dona una desviació dels ulls, l'ull desviat amb més freqüència no treballa, es fa vago (ambliope).
- En la miopia, hipermetropia o astigmatisme, ocorre el mateix que amb l'estrabisme: el cervell suprimeix la visió de l'ull amb més defecte refractiu i prioritza la visió amb l'altre ull.
- Cataractes congènites, pàrpat caigut (ptosi palpebral) i alteracions en la retina i en la còrnia poden interferir en el desenvolupament de la visió durant la infància.
Així és l'ambliopia

Com es manifesta l'ambliopia?
L’ambliopia no es detecta fins que el pacient acudeix a una revisió amb l’Oftalmòleg. L’ infant mai la manifestarà, no és conscient de la seva qualitat o quantitat visual fins als 10-11 a d’ edat. No obstant, es pot sospitar aquesta patologia davant d’un estrabisme o una ptosi palpebral.
Tractament de l' ambliopia
El tractament fonamental de l’ambliopia és corregir la causa (estrabisme, defecte refractiu…), i alhora, fer treballar a l’ull vago, mitjançant l’oclusió de l’ull sa amb un parxís, durant un temps determinat (dependrà de l’edat del pacient i del dèficit visual)
Prevenció de l'ambliopia
L’ambliopia es pot evitar i revertir amb facilitat si es detecten i corregeixen precoçment les anomalies que la produeixen, per això és important iniciar les revisions oftalmològiques en tots els infants als 2,5-3 anys d’ edat.
Resum
Símptomes
La desviació d’ un ull pot ser indicatiu d’ una ambliopia. Però en moltes ocasions pot passar desapercebut.
Revisió
És clau realitzar un diagnòstic precoç de la malaltia, i revisar periòdicament el nen per corregir-la abans d’arribar a l’edat de 8-9 anys.
Prevenció
És recomanable realitzar una revisió oftalmològica a tots els nens abans dels 2,5-3 anys d’ edat per descartar aquesta patologia.