Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Vitrectomia

Què és la vitrectomia?

La vitrectomia és un procediment quirúrgic, mitjançant microcirurgia ocular, en què s’extreu el cos vitri (gel transparent que omple el globus ocular i aproximadament, ocupa el 80%), per poder treballar sobre la retina o bé s’extreu el gel vitri perquè s’ha produït una hemorràgia vítria i impedeix la visió correcta. De vegades se substitueix per aire, gas o oli de silicona per aconseguir tapar la retina mentre aquesta fa el procés de reparació de la retina. És una tècnica que amb les tècniques actuals de microcirurgia amb incisions de petit calibre (23g o 25g) ofereix molts avantatges per al pacient en ser menys agressiva, escurçar la cirurgia i presentar una menor inflamació durant el postoperatori i per tot això una recuperació més ràpida .

En quins casos es realitza

La vitrectomia La vitrectomia es realitza principalment per a les patologies de la retina com són: despreniment de retina; complicacions retinianes de la diabetis mellitus com hemorràgies vítrees; malalties de la màcula: forat macular o membrana epirretiniana principalment; traumatismes oculars; patologies relacionades amb l’alta miopia; uveïtis o inflamació ocular i complicacions de la cirurgia de cataractes. A l’hospital universitari general de catalunya és la dra. Laura sararols, cap de servei d’oftalmologia OMIQ, la responsable d’aquestes intervencions.

La vitrectomia és un procediment ambulatori, que dura entre mitja hora a dues hores i es fa amb anestèsia local, sota sedació. Mitjançant 3 microincisions del calibre d’una agulla (23/25g) s’accedeix a l’interior del globus ocular, es talla i aspira el vitri i posteriorment es pot tenyir la membrana epiretiniana macular amb un colorant blau per retirar-la amb pinces endooculars; es pot injectar perfluorocarboni líquid, hexaflorur de sofre (gas) o oli de silicona, segons consideri l’oftalmòleg, per tal de reparar la retina lesionada. Sovint es combina amb cirurgia de cataracta si cal.

  • Despreniment de retina
  • Malalties de la màcula: forat macular, degeneració macular amb neovasos, membrana epirretiniana… – retinopatia diabètica
  • Traumatismes oculars
  • Hemorràgies intraoculars
  • Patologies relacionades amb l’alta miopia
  • Uveïtis o inflamació ocular
  • Complicacions de la cirurgia de cataractes

Exàmens previs

Abans de la cirurgia, cal fer una revisió oftalmològica completa, que pot incloure, una retinografia, una angiografia fluoresceinica (agf), una ecografia ocular o una tomografia de coherència òptica oct. L’oct és la prova princeps de l’exploració macular, és una tècnica ràpida i indolora de diagnòstic, control i seguiment que ens permet l’estudi de talls histològics de la màcula “en viu”.

La intervenció

La vitrectomia és un procediment ambulatori, que es fa amb anestèsia local i sota sedació. Mitjançant microincisions es talla i extreu el vitri i posteriorment es pot injectar perfluorocarboni líquid, hexaflorur de sofre (gas) o oli de silicona, segons consideri l’oftalmòleg, per tal de reparar la retina lesionada.

Cal portar un pegat oclusiu normalment durant un dia. És freqüent que el pacient noti sensació de cos estrany, ull vermell o altres molèsties després de l’operació, que aniran desapareixent amb el temps.

Les primera setmana es desaconsella fer moviments bruscos amb el cap o exercici físic intens. És molt important si li han injectat gas, que no prengui cap avió. La millora de la visió serà progressiva.

Riscos

Com en tota cirurgia, hi ha alguns riscos associats a aquesta, com són el sagnat postoperatori, despreniment de retina, cataracta o infecció.

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ