Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Retina i vitri

Tumors intraoculars

Què són els tumors intraoculars?

Els tumors intraoculars són aquells tumors que apareixen a l’interior de l’ull.

Ho fan en diferents formes:

Retinoblastoma: És el tumor maligne intraocular més freqüent en la infància. És fonamental diagnosticar-lo i tractar-lo precoçment ja que és molt agressiu.

Melanoma coroide: Sol derivar de la coroides, sent el tumor maligne intraocular més freqüent en l’adult. Pot ser primari o resultat d’una metàstasi d’un altre tumor, com el de pulmó o mama.

Hemangioma coroide: És un tumor benigne (no es dissemina), però que té un creixement molt ràpid i agressiu, podent lesionar el nervi òptic i la màcula, cosa que produeix una pèrdua severa de visió.

Per què es produeixen els tumors intraoculars?

La majoria de tumors intraoculars en l’adult no tenen una causa d’aparició clara. Poden anar associats a alguna síndrome o poden ser resultants de la metàstasi d’ un altre tumor primari. Tanmateix, la meitat dels retinoblastomes són congènits, és a dir, de naixement, per transmissió d’ una generació a una altra.

Com es manifesten els tumors intraoculars?

Normalment aquests tumors són asimptomàtics i són descoberts incidentalment en una exploració de rutina. Com són tumors que es localitzen dins l’ull, no donen problemes fins que creixen, on poden produir un despreniment de retina, una hemorràgia intraocular o una disminució de la visió.

Tractament dels tumors intraoculars

Segons el tipus de tumor, la malignitat, la ubicació i la mida, es dóna un tipus de tractament o un altre. En els tumors malignes generalment es realitza la cirurgia de microincisió al costat de quimioteràpia o radioteràpia.
Per a casos concrets com el melanoma coroide, el tractament d’elecció és la placa de braquiteràpia (aplicació de radioteràpia local en el tumor).

Per al retinoblastoma és molt important valorar els diferents tractaments i acompanyar-lo de quimioteràpia, ja que és molt sensible a aquesta.

Finalment, per als hemangiomes de coroides sol utilitzar-se la teràpia fotodinàmica.

Pot ocórrer que els tumors reapareguin després d’haver estat tractats, per això és important fer un seguiment periòdic després del tractament.

Prevenció dels tumors intraoculars

Aquests tumors no són prevenibles, però és important realitzar un diagnòstic i tractament precoces per evitar pèrdues de visió secundàries o que es disseminen.

Resum

Debut

Els tumors de l’adult solen aparèixer al voltant dels 50 anys.

Símptomes

Asimptomàtics o pèrdua de visió, despreniment de retina o hemorràgia intraocular.

Revisió

Revisió oftalmològica amb fons d’ ull anual a partir dels 50 anys.

Prevenció

No hi ha manera de prevenir-los, però és important diagnosticar-los precoçment.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Abrir chat
¿Necesitas ayuda?
Ayuda OMIQ