Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Oftalmologia pediàtrica

Estrabisme

Què és l'estrabisme?

L’Estrabisme és una malaltia pròpia de la infància en què es produeix la pèrdua del paral·lelisme ocular en qualsevol posició de la mirada, és a dir, la desviació d’un ull en alguna posició.

La desviació pot ser cap endins, cap enfora o vertical (a dalt o avall). Pot ser constant o intermitent, sempre del mateix ull o alternant. Afecta un 2- 4% de la població infantil, però també poden presentar-lo els adults.

Per què es produeix l'estrabisme?

En l’aparició de l’estrabisme, en la infància, intervenen factors hereditaris i factors oftalmològics com els defectes refractius (miopia,hipermetropia, astigmatisme), malalties oculars que produeixin mala visió en un ull, així com malalties del sistema nerviosos central.

En els adults pot ser a causa d’un estrabisme de la infància que s’ha anat descompensant o a malalties que afectin directament o indirectament el sistema oculomotor (diabetis, malaltia tiroides, traumatismes, tumors cerebrals).

Com es manifesta l'estrabisme?

El símptoma és la desviació ocular que alertarà els pares immediatament. Tanmateix, en el cas de desviacions oculars petites poden passar desapercebudes i només es detecten en revisions oftalmològiques.

En els adults, si no és un estrabisme de la infància, apareixerà visió doble (diplopia).

En els nens, com a conseqüència de la desviació, el cervell suprimeix la imant de l’ull desviat, per evitar la diplopia, podent provocar una ambliòpia (ull vago).

Davant d’una posició anòmala del cap (torticolis) o un pèsol freqüent d’un ull, hem de sospitar un estrabisme.

Tractaments de l' estrabisme

Existeixen diferents tipus d’estrabisme i cadascun pot requerir diferents tractaments (correcció òptica, oclusions, cirurgia).

Abans d’ iniciar un tractament, s’ ha de realitzar una exploració oftalmològica completa per valorar el grau de desviació ocular i classificar el tipus d’ estrabisme.

En casos concrets es pot utilitzar toxina botulínica com a tractament. Només l’Oftalmòleg infantil o l’Estrabòleg poden diagnosticar correctament l’estrabisme i són els únics capacitats per tractar-lo.

Prevenció de l' estrabisme

En pocs casos es pot prevenir, però s’ha de detectar i tractar precoçment per evitar seqüeles permanents com és l’ull vago.

S’ ha de portar l’ infant a les revisions oftalmològiques des dels 2,5-3 a d’ edat.

Resum

Debut

Pot aparèixer abans dels 6 mesos d’edat, més tardanament o fins i tot en l’edat adulta.

Símptomes

La desviació ocular és el símptoma principal de l’estrabisme. Hi pot haver tortícolis o pèsol d’un ull. En l’ adult donarà lloc a visió doble.

Prevenció

L’estrabisme es pot prevenir en pocs casos, però s’ha de detectar i tractar precoçment per evitar seqüeles permanents com és l’ull vago. S’ ha de portar l’ infant a les revisions oftalmològiques des dels 2,5-3 a d’ edat.

Tractament

Existeixen diferents tipus d’estrabisme i cadascun pot requerir diferents tractaments (correcció òptica, oclusions, cirurgia, toxina botulínica). És freqüent que sigui necessària més d’una cirurgia per corregir la desviació. El pacient haurà de seguir controls per l’Oftalmòleg tota la vida.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ