Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Retina i vitri

Despreniment de retina

Què és un despreniment de retina?

El despreniment de retina (DR) és una patologia en la qual es produeix un acumul de líquid entre les dues capes de cèl·lules que formen la retina: la retina interna o neurosensprial i l’epiteli pigmentari de la retina (retina externa), generant-se un espai on prèviament no n’hi havia.

Per què es produeix un despreniment de retina?

Amb el pas dels anys, l’humor vitri (gel que es troba a l’interior de l’ull) es contreu, traccionant la retina i produint petits esquinçaments. En produir-se aquests trencaments a la superfície de la retina, el vitri pot filtrar-se a través d’ elles, i separar una capa de la retina d’ una altra, produint el despreniment de retina.

En casos com traumatismes oculars, tumors, miopia, retinopatia diabètica o inflamacions oculars greus, els esquinçaments retinians es produeixen sense que sigui necessària una contracció de l’humor vitri. En ocasions, els vasos de la retina es poden trencar i ocasionar a més, l’anomenada hemorràgia vítria.

Així és el despreniment de retina

Com es manifesta el despreniment de retina?

El desgavell a la retina no produeix dolor, però si no es tracta pot acabar produint el despreniment de retina, el qual també cursa sense dolor, però sí amb simptomatologia visual:

Tractaments de l' esllavissada de retina

A l’ inici de la malaltia, quan ja s’ han produït els trencaments de la retina però encara no s’ ha arribat a desprendre, es pot realitzar un tractament preventiu d’ aquest despreniment, mitjançant la fotocoagulació amb làser de les lesions retinianes. Aquesta fotocoagulació segella aquestes lesions perquè el vitri no infiltri entre les dues capes de la retina.

Un altre tractament preventiu per a les lesions molt perifèriques a les quals la fotocoagulació no arriba, és la crioteràpia, que congela el teixit lesionat per segellar-lo.

En el cas que el despreniment de retina ja s’hagi produït, l’únic tractament efectiu és el quirúrgic: Vitrectomia (Extreure l’humor vitri, realitzar fotocoagulació de les lesions, i fixar la retina despresa al seu lloc) o Cirurgia escleral (es col·loca una banda de silicona a la capa més externa de l’ull, l’esclera, que permeti que aquest s’ invagiï per facilitar la cicatrització de les lesions).

Prevenció de l' esllavissada de retina

És recomanable que els pacients amb factors de risc (que tinguin miopia, despreniment de retina previ a l’altre ull, o existència de familiars que hagin patit aquesta patologia), es realitzin revisions oftalmològiques anualment per detectar primerencament les lesions al vitri o a la retina, i així evitar el despreniment de retina.

D’ altra banda, l’ aparició sobtada de mosques flotants o un augment sobtat del nombre d’ aquestes, així com l’ aparició de destells lluminosos, són motiu de consulta urgent amb el seu oftalmòleg o amb un servei d’ urgències oftalmològiques.

Resum

Debut

No té cap edat concreta d’aparició.

Símptomes

Mosques flotants, cortina negra en el camp de visió, pèrdua d’ agudesa visual, destells lluminosos.

Revisió

En els pacients amb factors de risc, es recomana realitzar una revisió oftalmològica a l’ any.

Prevenció

Fotocoagulació amb làser quan hi ha petites lesions a la retina, o quan el risc és molt alt.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ