Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Retina i vitri

Degeneració macular associada a l'edat (DMAE)

Què és la degeneració macular associada a l'edat (DMAE)?

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és una malaltia degenerativa de la zona central de la retina (la màcula), i constitueix la causa més freqüent de pèrdua de visió irreversible i greu en pacients majors de 60 anys d’edat als països desenvolupats.

La malaltia sol iniciar-se en un ull, i més endavant apareix al contralateral, fent que el pacient no es percati de la malaltia, tret que es tapi l’ull sa quan l’altre ja està malalt.

Per què es produeix la DMAE?

Hi ha factors que predisposen a l’aparició de DMAE, com són l’edat, la predisposició genètica, la radiació solar, el tabaquisme, una dieta desequilibrada, i altres factors com la diabetis mellitus, la hipertensió arterial, o els nivells elevats de lípids i colesterol.

Així és la DMAE

Com es manifesta la DMAE?

A la DMAE es produeix una pèrdua de visió central a causa de l’afectació de la màcula, dificultant la realització d’activitats de la vida diària com llegir, veure la televisió, conduir… D’ altra banda, és freqüent que es donin altres símptomes com:

Tractaments de la DMAE

Hi ha dues variants de DMAE:

DMAE ATRÒFICA O SECA: És la més freqüent de les DMAE (80%). Té una evolució lenta, en la qual la màcula va perdent cèl·lules que no es regeneren (s’atròfia). No hi ha un tractament específic que doni resultats. Se solen donar suplements vitamínics antioxidants que poden alentir l’evolució de la malaltia, però no la curen

LA DMAE EXUDATIVA O HUMIDA: Es dona una pèrdua de visió ràpida a causa del creixement de vasos sanguinis que permeten el pas de sang i fluids a la màcula. A la DMAE humida es disposa de diversos fàrmacs amb caràcter antiangiogènic, és a dir, que frenen el creixement de vasos sanguinis i per tant detenen l’ evolució de la malaltia. Aquests fàrmacs es donen en forma d’injeccions intravítries.

Prevenció de la DMAE

Com que és una malaltia degenerativa associada al pas dels anys, no es pot prevenir.

No obstant això, es poden prendre mesures en els pacients que tinguin una major predisposició a patir la DMAE (fumadors, diabètics, hipertensos…), modificant l’estil de vida: controlar la dieta, fer exercici, portar un bon control de les patologies de base com la diabetis o la hipertensió, i sotmetre’s a revisions oculars periòdiques a partir dels 50 anys.

Resum

Debut

Es presenta al voltant dels 50 anys a causa de l’envelliment de la màcula.

Símptomes

Pèrdua de visió central (dificultat per conduir, llegir, escriure, veure la televisió…).

Revisió

És recomanable realitzar una revisió oftalmològica anual a partir dels 50 anys.

Prevenció

Dieta saludable, rica en vitamines i antioxidants, evitar el tabac.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Abrir chat
¿Necesitas ayuda?
Ayuda OMIQ