Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica

Oculoplàstica

Blefaroespasme

Què és el blefaroespasme?

El blefaroespasme forma part d’un grup de malalties denominades distonies, que són trastorns en el to i el moviment muscular.

En concret, el blefaroespasme és una contracció espasmòdica (ràpida), involuntària i repetitiva del múscul orbicular (el múscul que envolta l’ull, encarregat de tancar els paràrpats).

S’ha de diferenciar de l’espasme hemifacial, que no es tracta d’una distonia, però afecta els músculs d’una banda de la cara, podent afectar l’ull.

Per què es produeix el blefaroespasme?

Dins de les distonies facials, el blefaroespasme és una de les més freqüents.

Pot ser causat per:

Com es manifesta el blefaroespasme?

El blefaroespasme es manifesta amb parpadeig incontrolable, tancament forçat dels ulls, contracció associada d’altres músculs (coll, cap o boca)… Aquestes contraccions només desapareixen quan el pacient dorm.

Si el tancament dels parpèls és sever, el quadre pot acompanyar-se de disminució de la visió.

Tractaments del blefaroespasme

El sol i la sequedat ocular poden empitjorar els casos de blefaroespasme, per la qual cosa l’ús d’ulleres de sol i de gotes lubricants pot ajudar a millorar la simptomatologia.

D’altra banda, en casos més greus o que no responguin als tractaments anteriors, es pot utilitzar toxina botulínica per relaxar els músculs i evitar la seva contracció. No obstant això, aquest tractament és temporal i s’haurà de repetir.

En casos ja severs, es pot realitzar tractament quirúrgic: la miectomia del múscul orbicular o orbiculectomia, que consisteix a extreure parcialment o totalment les fibres d’ aquest múscul, per evitar que continuï tancant-se.

Prevenció del blefaroespasme

El blefaroespasme no es pot prevenir, però és important detectar-lo a temps.

És important controlar-ho en la infància, ja que és freqüent que la distonia s’estengui a altres grups musculars, i evitar les complicacions que s’associen a les reiterades posturals derivades de les distonies.

Resum

Debut

No té edat de presentació concreta, però en la infància hi ha risc que la malaltia vagi a més.

Símptomes

Parpadeig involuntari i incontrolable, tancament dels ulls forçat, contracció d’ altres músculs del coll, cap i cara, en casos greus es pot acompanyar de disminució de la visió. Les contraccions desapareixen quan el pacient dorm.

Revisió

És important acudir freqüentment a l’ oftalmòleg per a la seva detecció precoç.

Prevenció

No es pot prevenir, però és important detectar-ho a temps.

Taula de continguts

Contacta'ns

People-001
Tens dubtes?
Necessites més informació?

Truca’ns o contacta’ns per email o mitjançant el següent formulari. Si ho desitges pots sol·licitar una trucada i ens posarem en contacte amb tu.

936 197 117

De dilluns a divendres de 9h a 20h
Dissabte de 9h a 14h

Sol·licita una trucada

Indica’ns les teves dades de contacte mitjançant el següent formulari i et truquem sense compromís

Assaigs clínics actius

Ull sec

Durada: 6 setmanes
Tractament: gotes

Obrir xat
Necessites ajuda?
Ajuda OMIQ